Sobota, Březen 5, 2022

Přečteno 15

13. komnata Kamily Velikovské https://www.ceskatel … ata/212562210800001/
Jediní lidé, kteří nacházejí to, co v životě hledají, jsou notoričtí šťouralové.
Přátele získáváme a ztrácíme, jen nepřátel pořád přibývá.
Ha, ha, zasmála se buchta a vykopla tvaroh z podnájmu.
dokážeš-li rozeznat dobrou radu od špatné, žádnou radu nepotřebuješ.
Ovšem hlupák, který nemluví, se nijak neliší od mudrce, který mlčí.
pramáti Eva spáchala hřích a bylo jí řečeno, že ji vykoupí pouze to, když zaplatí vlastní krví, Eva vykoupení usmlouvala na měsíční splátky. Takže teď za Evu splácí i všechny ženy, které jsou ještě schopné splácet.
jdeme se prát se životem. Tak do toho a pozor na rány pod pás a ze zadu. Když on život málokdy hraje fér. A vo tom to je.
díky, bože, za každé další ráno… Mám dvě ruce, dvě nohy a dvě oči. Můžu chodit, můžu hladit, můžu si prohlížet krásné věci. Anebo si přečíst vtipy. Jen tak – pro radost.
po ostré hádce ukončila život manžela dvěma výstřely do hlavy. Poté, co nahlásila jeho zmizení, zabalené tělo předala bezdomovcům, kteří ho měli za pár lahví alkoholu zakopat. Místo toho ale mrtvolu pohodili u vizovického nádraží, kde ho objevil náhodný chodec.
Za zabití manžela soudy Velikovskou poslaly do výkonu trestu nejdříve na osm a pak na deset let. Nakonec v roce 2008 Nejvyšší soud definitivně potvrdil trest sedmiletý. Tři a půl roku trvalo, než Opavský senát otevřel ženě cestu na svobodu, 19. srpna 2011

Nevěř všemu co vidíš na sociálních médiích, obzvláště dnes, kdy jsme v informační válce …
Stejně jako vše, co vám média a zdravotní i vládní činitelé vyprávěli o kovidu, byla faleš,
je faleš i vše, co vám titíž propagandističtí lháři vyprávějí dnes o Ukrajině.

Všechno dopadne jinak (Libuše Koubská, František Koukolík - patří k nejoblíbenějším popularizátorům vědy u nás)
Genů mají lidé asi dvacet tři tisíc, proteinů je kolem stovky tisíc. Už jen z těch počtů vyplývá, jak veliká s tím bude práce.
Mezi mladými vidím daleko vyšší počet vysoce egocentrických lidí a také se obávám, že v posledních letech roste sklon k podvádění.
Řada studentů si představuje, že jsou středem světa a že jejich okolí by mělo udělat všechno pro to, aby byli šťastní, spokojení a nepředřeli se. Ale doufám, že je z tohoto dětinského obalu srážka s realitou nakonec vyrazí.
Mezi našimi lékaři je podstatně vyšší skóre depresí, sebevražd a závislosti na alkoholu a na drogách než ve srovnatelné nelékařské populaci. I to samo o sobě svědčí o stresu, kterému je tato profese vystavena.
Působily na mě knížky Paula de Kruifa https://cs.wikipedia … g/wiki/Paul_de_Kruif životopisy velkých lékařů, např. o Rudolf Virchow https://cs.wikipedia … /wiki/Rudolf_Virchow
Doktor, který nemá strach, je jako pilot, který se nebojí. To je nebezpečné – jemu i okolí. Nesmí toho strachu samozřejmě být moc. Aby nesvazoval.
Nůžky mezi možnostmi a prostředky. Mezi spravedlností a nespravedlností. Mezi chamtivostí a altruismem.
Pořád jde o zdroje, přičemž soupeření o zdroje je stejně pochopitelné jako absurdní. Protože zdrojů je dost.
Zdrojů je víc, než lidé potřebují. Problém je v jejich nespravedlivém rozdělování.
Existoval-li kdy ráj na zemi, pak v oněch malých skupinách. Hierarchizace skupin byla nízká a lidské parazity šlo rychle eliminovat.
Neolitickým pravidlem je, že je báječné, když máš dva koně a zotročeného souseda. Do okamžiku než se sousedovi rozroste rodina a přijde tě zabít a sebrat ti ty koně.
V současné době existuje sedm tisíc jazyků. Lidský mozek umí lhát. Protože to může znamenat přežití.
- kniha od Steven Mithen https://www.databaze … o-r-5000-pr-kr-83717 Konec doby ledové: Dějiny lidstva od roku 20 000 do roku 5 000 před naším letopočtem. Vyšla i v českém překladu.
- https://www.databaze … leti-1914-1991-24412 Věk extrémů. Krátké 20. století, napsal anglický historik Eric Hobsbawm.
- https://www.databaze … kar-anton-funda-7264 Znavená Evropa umírá, Když se rákos chvěje nad hladinou jsou filozofické úvahy bývalého evangelického pastora a poté ateistického filozofa Otakara A. Fundy, zaujali mne pro myšlenkovou hloubku, pro fascinující češtinu.
- Vančury považuju ho za jednoho z našich největších spisovatelů, pro jazyk a pro vhled do člověka. Je vidět, že to byl lékař, že znal lidi zevnitř.
Evoluce nás naplánovala na kooperaci ve skupině. A máte-li ve skupině podrazáka, černého pasažéra, jeden jediný celou kooperující skupinu rozhodí. Ovšem máte-li možnost ho takzvaně altruisticky potrestat, začne spolupracovat, protože mu nic jiného nezbývá, aby nebyl bit.
Zvolení politici pak stejně své programy neplní, je dobré vědět, kdo ti lidé jsou. Ale jak poznat psychopata, úplného či jen částečného. Zájem o to roste, protože spousta lidí nesnáší to, co s námi mocní tohoto světa dělají
Současná ekonomie je založena na falešném předpokladu toho, jaký je člověk. Člověk takový není. Chceme věřit tomu, že budou-li alespoň někteří lidé víc vědět, mohl by svět být lepší. Jsme iracionální jedinci, hluboce citoví, magicky myslící. Sugestibilní. Skupinově kooperující, ovšem jen v malých skupinách do stovky, maximálně do sto padesáti lidí.
Jinak dochází ke kontrole lidí, k manipulaci s nimi. K odčerpávání bohatství, k nespravedlivému dělení ve společnosti. Ekonomové ale tohle extrémně neradi slyší. Lidský altruismus je založen na silné reciprocitě, která propojuje odměnu za spolupráci a dodržování norem s trestáním sobců, parazitů a podrazáků. Protože náš program zní: Zmocni se zdrojů a zlikviduj druhé místo abychom spolupracovali.
Predikce je prakticky nemožná. Je podobně náročná jako předpovídat chování burzy.
Tři ze čtyř scénářů jsou pesimistické. Nejzajímavější se mi zdají předpovědi GEO-4 na padesát let dopředu.
Soudobé mocenské elity vidím jako elity bez vize,, spíš žijí od voleb k volbám. Například. Nebo jsou vedeny touhou, aby jejich rodina měla metrák zlata schovaný v Karibiku. Jinak jsou docela bez vize.
Státy vytvářejí koalice a ty koalice hrají o zdroje. Jedním ze základních rysů šéfů všech těch koalic, který považuju za čistou patologii, je mocenská posedlost.
Religiozita je do značné míry určena geneticky, podobně jako je do značné míry geneticky určená inteligence, ta, u níž se dá měřit inteligenční kvocient.
- kniha, kterou čtete celý život. Jde o skvělou analýzu úpadku evropské civilizace. Mimo jiné je v ní také jeden z nejlepších světových popisů rozvíjející se schizofrenie. U mladé hrdinky Clarisy. Zároveň je tam popis rozvinuté schizofrenie u vraha prostitutek Moosbrugera, který Clarisu přitahuje a ona se na něj jde podívat do vězení.
- monumentální román Roberta Musila https://www.databaze … bez-vlastnosti-70065 Muž bez vlastností. Vyprávěl jste tehdy, že jste se k němu dostal jako dvacetiletý. Že jste ho přečetl v německém originále, ostatně v té době ještě česky nevyšel,
Stejně tak se vracím ke Starému zákonu. Vždyť v něm je všechno – bulvár, černé historky, moudrost, skupinové vraždy, genocidy.
- Obec boží i Konfese vyšly v českém překladu, bylo to pro mě fascinující čtení. https://cs.wikipedia … /Svat%C3%BD_Augustin Je to gigant.
- knížku manželů Meadowsových https://cs.wikipedia … e_r%C5%AFstu_(kniha) Meze růstu. Byl jsem šťastný, že se jejich katastrofické vize nenaplnily.
Ženy mají automatickou pračku a antikoncepci. Mají možnost samy o sobě rozhodovat, což jedna z velmi moudrých žen označila za největší pokrok.
Nic živého neroste donekonečna. Jakmile je růst exponenciální, zastaví se. Buďto nabude nějaký druh rovnováhy, nebo se systém zhroutí.
Teď začnou potíže. Životní úroveň je tak vysoká, jako nikdy dosud nebyla.
Mizí základní životní jistoty: zdravotní péče, bydlení a práce. To strašným způsobem stresuje.
Míra spotřeby je taková, že vám oči přecházejí z počtu obézních a z počtu kuřáků, přičemž všichni pláčou, jaký nastává problém se zdravotnictvím. Nekonečná spotřeba, nekonečný rozvoj, stále víc aut a ledniček a domácí elektroniky. A tyhle představy je dlužno z mnoha důvodů korigovat.

Český špion Erwin van Haarlem (Kmenta, Jaroslav)
Dramatický, napínavý a hluboce lidský příběh dokáže napsat jen život sám.
Izák van Haarlem byl holandský Žid. V porodnici pro ženy, které otěhotněly s německými vojáky, 24. srpna 1944 se Johanně narodil syn. Dala mu jméno Erwin. Osudným se jí stal flirt s jistým Gregorem Kuligem. Byl to původem Polák, který nadšeně vstoupil do nacistického wehrmachtu, bylo mu 23 let a byl to pohledný mladý muž: blond vlasy, modré oči. Padl na frontě.
Erwin van Haarlem byl ve věku asi pěti let adoptován, dostal jiné křestní jméno a přijal jméno svých adoptivních rodičů.
Němcům se socialismus líbil. Zas měli koho poslouchat. Měli hesla která mohli skandovat na schůzích, shromážděních a v průvodech. Měli se koho bát.
Důležitým pravidlem židovské kultury je zákaz pojídání masa a mléčné stravy současně.
Máme samé náčelníky a žádné indiány.
Byl zatčen 2. dubna 1988 v 9 hodin 15 minut.
Angličané říkají Rusům Boris, Španělům José nebo Irům Paddy. Když mu to došlo, bylo pozdě proti tomu něco dělat. Přezdívka se chytila. Vězení je ale jiný svět. Je to svět zlých lidí, lidí, kteří pohořeli v normálním světě, lidí, kteří nejsou schopni myslet a spoléhají na svou fyzickou sílu, kteří se chtějí stát alfa samci ve stádu opic v kleci v zoo.
“tráva“ Grass znamená práskač, tedy vězeň, který spolupracuje s dozorci nebo s policií.
V materiálech našli tento nápis: „Čínské přísloví: Nechceme trhat květiny z pádícího koně.“
Blížil se k němu s úsměvem chřestýše, který předstírá, že se právě zamiloval do králíka.
V dokumentu Otázka identity Erwina hrál Bernard Hill https://www.csfd.cz/ … question-of-identity
Většinu svého života prožil pod diktaturou proletariátu a odmítl ji vyměnit za diktaturu peněz.
Kriminál není rekreace ROH u Máchova jezera Nejvíce si ublížil hladovkou.
Při hladovění si tělo bere vápník z kostí a úbytek je nevratný. To se děje již za tak krátkou dobu, jako jsou tři dny hladovění.
viděl filmové snímky z obleženého Stalingradu. Lidé umírali hlady, ale klidně, nesvíjeli se v křečích a bolestech. Když Erwin začínal hladovku, vážil 78 kilogramů. Při včerejším vážení měl 45 kilo. Ne, žádné příšerné bolesti nebudou. Doktor kecal a Erwin věděl, že to má nějaký důvod.
V Anglii dokázal plných 10 let se vydávat za Žida a předstírat, že je synem úplně cizí ženy. Dokázal téměř nemožné: „nabourat se“ do židovských organizací a rozkrýt špionážní síť jedné z nejobávanějších tajných služeb světa – izraelského Mosadu. Václav Jelínek byl u toho, když se ve světových židovských organizacích domlouvaly taktické plány, jak dostat ze Sovětského svazu tisíce Židů, jimž Moskva odmítala vydat povolení vystěhovat se. Za ústupky v migrační politice požadoval Sovětský svaz ústupky Spojených států ve zbrojení. Moskva pak skutečně souhlasila s vystěhováním Židů ze Sovětského svazu a Spojené státy a Velká Británie kývly na snížení zbrojní výroby.
K jeho zatčení pravděpodobně napomohl bývalý zpravodajský důstojník Vlastimil Ludvík, který v roce 1988 přeběhl k MI6.[8] Václav Jelínek, byť mu v britském vězení slibovali beztrestnost, nikdy nezradil. Kdyby se nad jeho osudem neslitoval šéf rozvědky generál Radovan Procházka a nepřimluvil se za něj u britské premiérky i tehdejší prezident Václav Havel, zřejmě by byl už po smrti. Hladovku, kterou ve vězení držel, by zcela jistě dovedl do konce.

Administrátorská zóna

Pocasi

Translate